U srpskoj kafani nema zime

30.12.2014 11:17

U srpskoj kafani nema zime

Ćevapi, pljeskavica, butkica, kupus, krompir, rakija, domaće vino. Kod srpskog domaćina nema zime! Uz pucketanje vatre u šporetu gde se sprema domaća lepinja, srpski domaćin objašnjava kako su zime izgledale hiljadu devetsto pedeset i neke. Oko njega porodica i prijatelji, svi željno iščekuju da dođu na red da ispričaju svoju priču.

Tradicija se nastavlja. Srpska kafana je sinonim za prijatnu atmosferu, ukusno jelo i jako piće.

Srpska gozba

Srpska hrana je širom sveta poznata kao jaka, jer ste nakon dobrog obroka u stanju da legnete i spavate, retko kad biste mogli da budete produktivniji. Dok sneg pada i temperatura ide u minus, nema brige. Mešano meso sa lukom i kupusom, rešiće sve probleme. A dok birate između piletine u slanini i roštiljske kobasice, počastite se gutljajem dobrog pića da razbistrite um. U beogradskoj kafani Ona moja ponudiće vam žestoka pića, domaća i strana vina, pivo ili rakiju, šta god mislite da bolje prija grlu.

Prema nekim izvorima, Džejmi Oliver je rekao sa čuđenjem da se u Srbiji za svaki obrok jede meso. Kada vešte ruke domaćina/ce zamese pitu sa mesom ili sarmu, mnogi tek onda shvate da nije poenta u količini mesa, već u savršenom spoju ukusa. A tek crvene paprike sa kajmakom i domaćom kobasicom...

 

Provod i zabava u Srbiji

Činjenica da su novogodišnje rezervacije planule još sredinom decembra, govori o tome da se u Srbiji ne spava! Klubovi, kafane, restorani biće puni za doček 2015, a o planiranju novogodišnjeg provoda priča se mesecima. To je događaj kada se svaki grad u Srbiji probudi i zajedno ispraća staru godinu. Tradicionalnim služenjem točenog piva u klubu Casina očuvana je autentičnost, tako da je sačuvan prvobitni duh ovog mesta. Isto tako, brojni beogradski klubovi i kafane čuvaju duh starog Beograda koji privlači sve više gostiju.

A šta bi sve to vredelo bez prijatelja?

Kad god ste u problemu, pomislite na to da vas u kafani čeka gurmanski obrok i prijatelji sa kojima ćete da podelite svoje nedaće. Mnoga prijateljstva su rođena baš u srpskim kafanama i klubovima. Često su to lokacije za sklapanje braka ili kumstva. I to sve iznad daleko poznatog kariranog stolnjaka.