Šta sve treba za venčanje?

04.11.2012 20:51

Šta sve treba za venčanje?

Nedavno smo čuli dve drugarice kako gledaju fotografije sa venčanja i komentarišu kako je za venčanje potrebno ispuniti tri uslova: Imati muža koji vas voli, tortu i novu haljinu.
Ovo nas je nateralo na razmišljanje da li je zaista samo to potrebno ili postoji cela lista stvari koje se moraju ispuniti, od haljine do belih grlica koje poleću. Da li je ste više za veliko, raskošno venčanje ili sasvim privatno, samo sa kumovima? I da li postoji sredina?

Ideje za venčanje zavise od toga kakav ste tip osobe i u kakvim ste odnosima sa porodicom. Ako ne volite narodnu muziku, gužve i pola svoje rodbine, jasno je za kakvo venčanje ćete se odlučiti. No, ako ste sin jedinac ili miljenica ćerka, sa velikom familijom i još širom rodbinom, jasno je da će biti velike svadbe pa makar je roditelji godinama otplaćivali. Ako planirate svadbu, one se na prvom mestu zakomplikuju time što se sa maksimalnih 150 stigne do 300 “najbližih” gostiju. Nakon toga zavisi od vaših roditelja, da li će vam prepustiti planiranje ili vole malo da umešaju prste i “pomognu”. Ne desi se često da mladenci kažu da se ne sećaju tog dana uopšte ili da su i oni samo došli kao gosti na svoju svadbu. Mi vam pišemo ovaj tekst kako bismo vam obratili pažnju na sve željene i neželjene posledice planiranja venčanja. Pre svega prvo treba da utvrdite koliki vam je realni budžet i koliko gostiju možete pozvati. Neki će se sigurno ljutiti ali ne možete pozvati sve koje poznajete, sa kojima ste izašli dva puta i sve prijatelje, kolege i komšije svojih roditelja. Nakon postavljanja granica, biće vam lakše. Onda možete da razmišljate o mestu, hrani, dekoraciji i milion drugih stvari na koje ćemo vam obratiti pažnju sledeći put.

Kako je sredina uvek zlatna, tako je isto pravilo i prilikom planiranje proslave svadbe. Trudite se da napravite srednje veliku svadbu, na taj način neće biti gužva, mnogo ljudi koja ni ne poznajete, nećete morati praviti nepotrebno veliki trošak a atmosfera će biti mnogo opuštenija. Naravno, ovo nije svakom lako izvesti, ali baš u tome je čar.