Različiti običaji na venčanjima

12.11.2012 13:08

Različiti običaji na venčanjima

Ako planirate venčanje i hteli biste da držite do običaja, morate dobro razmisliti o tome. Ukoliko je vaša srodna duša različite veroispovesti, može se desiti neprijatna situacija ukoliko ne znate za običaje druge strane. Svaka kultura i religija ima svoje sopstvene običaje i rituale na venčanju.
Recimo, Pravoslavni sveštenici krunišu mladence, što je specifično za njih dok im je zajedničko da svi hrišćani prilikom sklapanja braka razmenjuju burme. Jevrejsko venčanje u sinagogi se smatra kao dogovor dvoje ljudi koje blagoslovi Bog. Kod njih je običaj da se na venčanju gazi čaša da bi pokazali kako je ljubav dragocena i krhka.
Muslimanski brak je rezultat dogovora dve porodice, a venčanje se obavlja u kući. Kod sika je nevesta obučena u crveno, dok je u poslednjih sto godina u zapadnoj Evropi postalo uobičajeno da mlada nosi raskošne bele venčanice, što se smatra simbolom čistoće i nevinosti. Toliko različitih običaja za jedan čin.
I u samoj Srbiji u različitim delovima postoje različiti običaji za svadbe i proslave. U skladu sa vašim željama i sa običajima vaše kuće treba da odredite da  li ćete se pridržavati običaja. U tom smislu ne trreba ni preterivati pa se pridržavati svih običaja redom. Ukoliko vaša srodna duša ne veruje u te stvari ili ne želi sve to, u zavisnosti od toga koliko je to vama važno pokušajte da razgovarate i odlučite se za običaji na venčanju. Ples sa mladom ili slatka rakija, nisu naporne previše, a ni zahtevne.
Sve više je modernih svadbi gde se mladenci odlučuju za neka svoja, nova pravila. Samo jedno znajte, pridržavali se običaja ili ne, oni nisu presudni za uspešnu svadbu i uspešan brak, za to je potrebno mnogo više od sita prebačenog preko krova kuće.