Isplanirajte venčanje s ograničenim budžetom

03.10.2014 13:55

Isplanirajte venčanje s ograničenim budžetom

Ogranizacija venčanja predstavlja složen zadatak za svakoga, a naročito za mlade parove koji na svoje venčanje mogu da izdvoje ograničenu svotu novca. Međutim, uz dobro i pažljivo planiranje moguće je prirediti sjajno venčanje. Najbitnije pravilo koga bi trebalo da se držite čitavim putem jeste: želim najbolje moguće za novac kojim raspolažem. Donosimo vam pet saveta koji će vam pomoći da svoje venčanje učinite nezaboravnim, a da pri tom na organizaciju ne potrošite čitavo bogatstvo. 

 

1. Isplanirajte svoj realan budžet

 

Pre samog početka organizacije, veoma je važno da zajedno sa svojim partnerom odredite koju količinu novca možete (i želite) da izdvojite za ovaj poseban dan. Postavite sebi pitanje, ko plaća venčanje? Koliku svotu novca očekujete od svojih, a koliku od roditelja svog partnera? Koja suma novca je realna u skladu s vašim finansijskim stanjem? Iako ova pitanja mogu biti neprijatna, jedino na ovaj način znaćete tačno koliko smete da potrošite i moći čete lakše da se upustite u avanturu zvanu venčanje. 

 

 

2. Pažljivo kreirajte listu gostiju

 

Manji broj gostiju znači i manju cenu zakupa restorana, manji broj pozivnica, pa čak i manju količinu dekoracije na stolovima u restoranu. Imajući ovo u vidu, dobro razmislite koji broj gostiju se uklapa u predviđeni budžet. Pored toga, zatražite od svojih gostiju da vam potvrde prisustvo na venčanju. Mnogi restorani nude mogućnost otkazivanja mesta u sali, odnosno nećete morati da platite ukoliko na vreme javite da očekujete da se određen broj gostiju ne pojavi.

 

 

3. Razmislite o venčanju van sezone

 

Poznato je da među najinteresantnije datume za proslavu venčanja spadaju meseci od maja do septembra. Prijatne temperature i dugi dani zaista su primamljivi, međutim ovakva venčanja i koštaju više u odnosu na ona koja se održavaju tokom zimskih i jesenjih meseci. Sala za proslavu, muzika, pa čak i usluge fotografa i snimatelja mogu vas koštati manje ako se odlučite za venčanje van sezone. Zatvorene sale za proslavu pružaju mogućnost organizacije ovakvog venčanja bez uštede na komforu, a vašem budžetu to može biti značajna pomoć.

 

 

4. Budite kreativni

 

Dekoracija, poput buketa na stolovima i ostalih ukrasa u sali restorana, mogu da koštaju čitavo malo bogatstvo. Kako biste uštedeli na cvetnim aranžmanima pokušajte da obiđete veći broj cvećara u potrazi za cvećem kome je u vreme venčanja sezona. Kao i svaki sezonski proizvod, ovakvo cveće koštaće manje od, recimo, božura u decembru. Takođe, na internetu postoji veoma velik broj sajtova s uputstvima kako napraviti razne vrste dekoracije u sopstvenoj režiji. Pozovite drugarice, majku, sestre, i sami napravite originalne (a manje skupe) ukrase za salu.

 

5. Uštedite na kupovini venčanice

 

Mnoge devojke na venčanicu gledaju kao na dragocen predmet na koji ne treba žaliti potrošen novac. Međutim, istina je da se ipak radi o haljini koju ćete obući tek jednom i da prilikom kupovine ne treba da izgubite iz vida zacrtani budžet. Raspitajte se kod devojaka koje su već prošle kroz organizaciju venčanja za preporuku dobrog krojača kod kog ćete moći da sašijete svoju venčanicu iz snova. Pored toga, mnogi specijalizovani sajtovi nude usluge šivenja haljina koje će u potpunosti oboriti s nogu vaše goste a nećete na njih potrošiti nezamislivu sumu novca.