Poklon u službi doma

31.12.2015 11:14

Svesni ste da su moderna vremena donela more promena kada je su u pitanju svadbeni običaji. Daleko su za nama običaji pucanja jabuke kroz prsten, prenošenje mlade preko praga samo je simbolična evokacija starih slovenskih verovanja da ispod praga žive duše predaka. Danas, gotovo niko ne zna da je prstenovanje takođe mitski potkovano. No, jedan od običaja zadržao se još iz doba verovanja u suđenice. Darivanje. Uz pletenje venca koji simbolizuje mir i odbranu od zlih sila, darivanje je običaj koji se održao u svim krajevima sveta, bez obzira na to na čijoj je mitologiji temeljen. Ovde, na našim prostorima darovalo se pri veridbi, za svadbu, a nisu bili retki običaji darivanja radi učvršćivanja odnosa u porodičnoj zajednici. Prepoznajemo i danas zaostavštinu, mada, priznaćete, darivanje mladenaca postalo je krajnje pragmatično. 

Novac umesto poklona

Mnogi koji stupaju u bračnu zajednicu razmišljaju o njoj kao o ekonomskoj zajednici. To je donekle opravdano. Ipak, ljubav ni u kom pogledu ne sme slabiti kao posledica nemanja novca. Situacija je često takva pa je potpuno opravdano mišljenje gostiju da je doneti novac umesto poklona najbolja opcija. “Koliko da stavimo u koverat?“ zapita se prosečni svadbeni gost. “Pa, da pokriješ mesto u kafani i još nešto preko“. Odgovara mu onaj drugi koji nije kum, stari svat ili jedan od onih bitnijih gostiju koji se na svadbenom snimku pojavljuje najčešće. Nakon svadbene noći, mladenci broje pare iz koverata i predaju gazdi kafane ostatak, pošto su kaparu već dali. Ovo je poznat scenario, je l da? Svima onima koji su se bar jednom našli u ulozi mladenaca ili svatova. Bez karikiranja, ovo je i najjednostavniji način da se rešite problema koji zahteva da uključite mozak i svog dragog prijatelja koji staje pred oltar obradujete nekim korisnim ali i lepim poklonom koji će ga u domu podsećati na Vas.

Slika, poklon koji ne izlazi iz mode

Iako poklanjanje slika iziskuje poznavanje osnovnih tokova umetnosti i afiniteta onoga kome poklanjate, dobro ulje na platnu, grafika ili popart uvek dobrodođe kao osveženje među svadbenim poklonima. Možda se i sami mladenci u početku neće preterano obradovati nematerijalnom, ukoliko su od onih koji posmatraju brak kroz prizmu ekonomije, ali će ima svakako na desetogodišnjici braka taj poklon biti jedini koji je preostao i koji ih seća na ona vremena kada deca još nisu trčkarala po kući i kada su u novom stanu uz veš mašinu jedino još tu sliku imali. Mozda i neki rucno uradjen foto album iz prodavnica suvenira nije los izbor.

Nameštaj, tehnika, lusteri

Za odabir ovakvog poklona često je potrebno odvojiti nešto više novca, ali pre toga treba dobro razmisliti šta će mladencima najviše biti neophodno. Kao što rekosmo, pragmatičnost ide ruku pod ruku sa dobrom namerom. Komadi nameštaja, televizori, veš – mašine, šporeti i ostala tehnika često se sreću kao pragmatični pokloni, ali ih mnogi smatraju i preterivanjem. Retko se govori o tome da je dobro osvetljenje u stanovima i kućama preduslov za dobru koncentraciju a samim tim i međusobnu toleranciju članova. Razmišljajte o tome da mladenci vole da uživaju u stilizovanom nameštaju, ali da su velelepni lusteri takođe odličan poklon. Raskošni lusteri ili oni diskretnijeg tipa svakako mogu da vas inspirišu da po razumnoj ceni mladencima poklonite nešto što će im ostati dugo i što će ih latentno podsećati na Vas.

Poklonu se u zube ne gleda

Ovo je svakako jedna od najtačnijih maksima jer poklon predstavlja znak pažnje i dobre namere. Bilo kako bilo na vama je da odlučite šta ćete kome poklanjati, a naši predlozi samo su neki od široke palete poklona. Ono što je najvažnije kada su u pitanju pokloni jeste da zapamtite jedan savet. Pokloniti nekome dar najpre treba da uključuje maksimalnu kreativnost i to je ono što će onaj koga darujete pamtiti do kraja života. Osim samog poklona mnogo je bitna namera kao i način na koji poklon darujete.