Izbor muzike za venčanje- horor ili bajka?

18.01.2013 13:52

Izbor muzike za venčanje- horor ili bajka?

Ukoliko ste bili barem na jednom venčanju/svadbi, sigurno ste bili svedok koliko je muzika bitan faktor provoda, čak, možemo slobodno reći da muzika u svadbi "drži" kompletnu atmosferu. Tanka granica između super provoda i horora upravo se i nalazi u muzici tj. bendu koji će da obeleži vaš dan. Većina gostiju nakon nekoliko čašica neće primetiti sedefaste tufnice na stolnjacima ali će itekako da primeti ako muzika ne svira dobro ili ne svira po njihovom izboru.

Izbor muzike zavisi od dosta faktora vaših planova, ali morate od negde krenuti, pa počnite sa razmatranjem broja gostiju. Ukoliko će na vašem venčanju biti 100 i više ljudi, svakako jedan tročlani bend neće biti dovoljan da "pokrene" masu i da odsvira repertoar koji je zadovoljavajući.

Drugi faktor izbora je svakako i veličina i akustičnost koju poseduje sala za vencanje. U malim, stisnutim salama jedan pravi i ozbiljan bend se neće najbolje uklopiti jer će muzika biti predimenzionisana u odnosu na prostoriju. Pa, ne biste voleli da vam baka ogluvi još više nakon vaših svatova?

Naravno, tu je i jedan bitan faktor, a to je cena. Ukoliko iznajmljujete prostor za proslave u Beogradu, Novom Sadu ili nekom drugom većem gradu, cene bendova se kreću od 550e pa sve i do 1500e. Manje troskove ćete imati ukoliko se venčavate u manjoj sredini. Ovde vam je i budžet od oko 300e sasvim dovoljan.

Kada bismo sve izmerili i izvagali, neki optimum za prosečnu veličinu svatova - 150 ljudi, predstavlja minimum petočlani bend sa muškim i ženskim vokalom, kao i sa barem 4 različita instrumenta.

Takođe, još jedan od veoma važnih faktora oko izbora prave muzike je naravno i muzički pravac koji želite da se forsira. Nipošto nemojte angažovati mlade zvezde Grand-a a vi i vaši gosti se mahom rokeri u duši. Razumete me, naravno...

I naravno, dobre atmosfere nema bez dobrog ozvučenja, tako i o tome vodite računa.

I uvek, potajno, računajte na faktor da, kada se gosti dobro provode tada dobro piju, a kada dobro piju, onda lakše otvaraju i svoje novčanike. Psst! Ovo vam nismo rekli ;)

Još jedan veoma važan izbor i napomena muzici u svatovima je svakako i prihvatanje/odbijanje "specijalnih" porudžbina. Ovo je isključivo vaša odluka i mi vam predlažemo da, iako ćete u slučaju odbijanja porudžbina muziku morati platiti više, to ipak uradite. Na taj način ćete sigurno sačuvati mir u vašoj svadbi i sprečićete kumove, devere ili rođake iz inostrantva (obično su oni pokretači) da se potuku.