Šta brak menja?

02.08.2013 14:49

Šta brak menja?

Zabavljate se već duže godina, čak i živite zajedno? Smatrate da brak u smislu zajedničkog života neće mnogo toga promeniti? Varate se. Potpisivanje papira i ozvaničenje veze je nešto što definitivno menja neki vaš unutrašnji stav, ako ne i sve ostalo. Prvo i osnovno, nakon svadbe dolazi do zvaničnog zajedničkog budžeta koji ćete morati da trošite potpuno ravnopravno ( ukoliko ste se u fazi zabavljanja mogli ograđivati po tom pitanju).

Svadba - i nestaje i onaj veliki pritisak oko viđanja (ako ne živite zajedno) i pitanja: kada ćemo se videti? Zašto ne možeš tada? Hajde da se vidimo malo kasnije... itd.

Činjenica da živite pod istim krovom mnogo doprinosi opuštenijoj atmosferi jer sigurno znate da ćete se na kraju dana sresti i provesti makar nekoliko trenutaka zajedno.

Što se pravnih pitanja tiče olakšice su mnogobrojne. Isto prezime nije samo hir. Na primer, ukoliko vam je potrebna subvencija za kredit koji država daje mladim bračnim parovima - uslov je da ste u braku.

  • Ukoliko dobijete dete, a niste u braku, otac će morati da daje izjavu kako prihvata očinstvo ( što može biti neprijatna situacija za oca i majku ).

 

  • U slučaju neke nezgode ili bolesti, vaš suprug/supruga će imati preče pravo da vas poseti i da traži informacije od doktora.

 

  • Ukoliko vaš partner izvrši neko krivično delo, nećete morati da svedočite na sudu protiv njega ako ste u braku.

 

  • Ukoliko vozite automobil koji se vodi na ime vašeg supruga, ne morate imati dozvolu za upravljanjem tuđim vozilom.

 

  • Ukoliko tražite vizu za inostranstvo, vrlo je veća verovatnoća da ćete je zajedno dobiti ukoliko ste u braku ( ili će vas zajedno odbiti ).

Ovo su samo neki od praktičnih razloga zbog čega je dobro biti u braku, a možda vi, naprosto volite da nosite burmu? :)