Istorija i značenje burmi

24.05.2013 10:25

Istorija i značenje burmi

Burma - predstavlja poslednji poklon koji će mladenci dati jedno drugome pre samog braka. Ne znam da li to znači da se u braku ne računaju pokloni, ali tako kažu :) U braku je zastupljena ideja "što je moje to je i tvoje", prema tome svaki poklon koji poklanjate nakon venčanja više i nije poklon, u suštini.

Tokom istorije, prvi poklon koji su mladenci poklanjali bio je verenički prsten, u ime obećanja a cela ova priča se krunisala burmom. Ovo je bilo u prošlosti, razumete, dok se mlada i mladoženja skoro i nisu poznavali i kada se brzo prelazilo na stvar.

Bez obzira kakav stav imate o samom činu formalnog venčanja, ali svako ko je prošao kroz momenat stavljanja burme na prst, osetio je ono "nešto". Skoro svakome su zaiskrile oči i u dubini duše je osetio da je veza sada nekako jača i neraskidiva.

Prsten simbolizuje krug, koji definitivno znači zauvek jer sam krug je beskonačna linija.Šta bi više poželeo jedan novovenčani par od ovog simbola koji utemeljuje njihova trenutna osećanja?

Prsten je jedan dugovečan simbol, jer čak i materijal od kojeg je napravljen simbolizuje večnost. Ne, od zlata se ne pravi jer vi želite skupoceni prsten, već zbog toga što je zlato večan materijal. Ukoliko vam ona izjava "dok nas smrt ne rastavi" bude aktuelna tokom čitavog života, vrlo verovatno je da možete biti čak i sahranjeni sa vašom burmom, koja će i nakon vašeg molekulskog postojanja na zemlji nastaviti da postoji.

U poslednje vreme običaj je postao i da se na prsten urezuje datum venčanja, ili neka lepa posveta. Ovo svemu tome daje dodatnu notu romantike!

 

Venčani prsten se nosi na domalom prstu zbog čvrstog uverenja da se jedino u ovom prstu nalazi vena koja dolazi direktno iz srca. Zbog ovog specifičnog verovanja, žene čak i verenički prsten nose na ovom prstu, kao dokaz bliskosti srcu, a nakon dobijanja burme, verenički se pomera dok njegovo mesto zauzima ovaj večni - venčani!

Venčani prsten se prožima kroz mnoge kulture koje su u istoriji bile povezane više ili manje. Ovo može biti zanimljiva legenda i valja se zamisliti nad time, zbog čega je svima palo na pamet da se nosi venčani prsten? Sigurna sam da u tome svemu ima nečega mnogo više.

Suština i istina venčanog prstena je u svim kulturama ista - nositi ga sa ponosom na svoju ljubav, čivati svoju ljubav i nikada ne zaboraviti.

Pa, ponekad ima i praktičnu stranu da vam prodavac na pijaci umesto "devojko" ipak kaže "gospođo" :)

Prsten godinama postaje deo nas, mnogo ljudi ga posle više godina braka čak ne mogu ni skinuti sa prsta.

Prsten gledamo u momentima kada nam naša druga polovina nedostaje i on je sigurno jedan od najvažnijih ličnih predmeta koje ćemo ikada imati.

Zbog toga, jedan dobar savet : Iako mislite trenutno da vam je izbor sala za vencanje ili vencanice najvažniji, ipak pazite kada birate venčani prsten - nosićete ga čitavog života!