Zablistajte na svadbi – prirodne metode izbeljivanja zuba

09.11.2015 16:23

 Zablistajte na svadbi – prirodne metode izbeljivanja zuba

Svi težimo tome da imamo lep osmeh i zdrave zube poput holivudskih glumaca, ali često se dešava da naši zubi potamne ili izgube boju. Uzroci toga mogu biti razni poremećaji u metabolizmu, pigmenti iz hrane, nikotin, kao i dejstvo nekih lekova. Danas postoje razna sredstva i tehnike za izbeljivanje zuba koje spadaju u domen estetske stomatologije. Pored toga, sve više se koriste i neki prirodni preparati i lekovito bilje koji mogu da pomognu da se zubi na zdrav način posvetle i to za nekoliko nijansi.

Povrće.

Povrće poput boranije, šargarepe, celera i karfiola mehanički čisti zube tokom žvakanja, a istovremeno podstiče lučenje pljuvačke i tako neutrališe kiseline i štiti zubnu gleđ.

Limun.

Limun je jedan od prirodnih načina za izbeljivanje zuba. Potrebno je samo da trljate zube limunovom korom i na taj način ćete očistiti naslage od kamenca i izbeliti površinu zuba. Ovu metodu treba primenjivati samo jednom mesečno, jer ako preterate u tome, limun može oštetiti zubnu gleđ.

Kora od banana.

Potrebno je samo da unutrašnjim delom bananine kore trljate zube jednom ili dva puta u toku dana u trajanju od nekoliko minuta. Već nakon desetak dana efekti će biti vidljivi, a vaši zubi znatno belji.

Jagode.

Jagode su takođe poznate kao dobri izbeljivači zuba. Prvo ih treba izgnječiti, a onda njima dobro istrljati zube. Redovnom upotrebom ove tehnike vaši zubi biće znatno jači i svetliji.

Jabuke.

Jabuke se takođe preporučuju za izbeljivanje zuba, jer sadrže kiseline koje na prirodan način skidaju mrlje sa zuba. Osim konzumiranja svežih jabuka, preporučuje se i ispiranje usta jabukovim sirćetom.

Mlečni proizvodi.

Mlečni proizvodi sadrže visok nivo kalcijuma i na taj način uklanjaju čestice hrane i pomažu da zubi ostanu beli i zdravi. Naročito se preporučuju tvrdi sirevi.

Soda bikarbona.

Od sode bikarbone možete napraviti veoma dobru pastu za izbeljivanje zuba. Potrebno je samo da u ½ kašičice sode bikarbone dodate 10-20 kapi apotekarskog vodonik peroksida i nekoliko kapi limunovog soka. Na taj način dobijate pastu za izbeljivanje zuba. U tu pastu natopite vatu i trljajte zube i desni, a najbolje bi bilo da ovaj postupak ponavljate svako jutro i svako veče pre spavanja.

Pored ovih prirodnih načina koji vam mogu pomoći da imate lep i blistav osmeh, važno je da iz ishrane izbacite ili da umanjite konzumiranje kafe, vina, sosa od soje i nekih čajeva. Ako baš ne možete bez ovih napitaka, preporučuje se da ih pijete na slamku. Pored svih navedenih metoda, ide za izbeljivanje zuba možete potražiti i ovde.