Saveti za negu osetljive kože

17.02.2015 11:10

Saveti za negu osetljive kože

Sve veći broj žena tvrdi da ima osetljivu kožu. Pojave kao što su iritacija, crvenilo ili suva koža nisu retke, a prema statističkim podacima američkih dermatologa, svaka druga žena tvrdi da ima neki oblik osetljive kože. Razlog za ovu pojavu leži u potrebi žena da upravo na najosetljivijem delu kože, svom licu, isprobaju razne kozmetičke preparate i tretmane kako bi postigle mladolik izgled, ili rešile probleme koji u stvarnosti skoro i da ne postoje.

Jedan od načina da se izborite s problematičnom kožom jeste da poverite problem u ruke stručnjaka, kako dermatologa tako i kozmetičkih salona s dugogodišnjim iskustvom i preporukama zadovoljnih korisnika. Kada su preparati u pitanju, trudite se da koristite one s prirodnim sastojcima, u čiji sadržaj ne ulaze bespotrebne hemikalije s kojima rizikujete da dodatno narušite izgled svoje kože. Pored toga, pravilna ishrana i zdrave životne navike pomoći će Vam da se izborite s neprijatnostima koje osetljiva koža donosi.

Ukoliko je Vaš problem osećaj zatezanja ili svraba u licu, prvi korak u rešavanju trebalo bi da bude promena sredstva za skidanje šminke. Deterdženti koje ovakvi kozmetički preparati najčešće sadrže mogu da irtiraju Vašu kožu i da je učine osetljivom. Možete da odaberete proizvod koji u sebi ne sadrži sastojke kao što su alkohol, deterdženti, boje ili parabeni.

antiage tretmani

Uz to, kožu lica redovno hidrirajte sredstvima za osetljivu kožu ili tretmanima u kozmetičkom salonu koji su namenjeni da isušenoj koži vrate elastičnost. Hidratacija je najpotrebnija za očuvanje zdravog izgleda kože, te je ne treba zanemariti.

S godinama, pojavljuju se prvi znaci starenja na licu. Kako bi eliminisale neugodne tragove kao što su pigmentacija ili bore, mnoge žene posežu za anti age preparatima. Noćne i dnevne kreme, losioni i serumi često imaju u sebi sastojke koji, osim što sprečavaju starenje kože, mogu dovesti i do iritacije. Do ovakvih posledica naročito dolazi preteranom upotrebom krema koje u sebi sadrže sastojke osetljive na sunčevo zračenje. Među njih spadaju voćne (AHA) kiseline, kao i najveći spasilac u borbi protiv starenja – retinol. Prevelika količina ovakvih proizvoda, uz izlaganje suncu bez zaštite može izazvati peckanje ili crvenilo na koži.

Rešenje ovakvog tipa problema na prvom mestu jeste izbor odgovarajuće anti age kreme za osetljivu kožu – one koja u sebi sadrži zaštitni faktor, kolagen ili peptide kojima se vlažnost kože i njen otpor ka starenju povećavaju. Dodatnu pomoć pružaju i anti age kozmetički tretmani specijalno osmišljeni za osobe koje pate od iritacije ili crvenila.

Kada je šminka u pitanju, takođe je važno koristiti proizvode bez konzervansa, parabena ili alkohola. Vodite računa o roku trajanja kozmetičkih preparata i redovno bacajte one kojima je ovaj rok istekao. Na ovaj način zaštitićene svoje lice od bakterija koje mogu izazvati pojavu upala i dodatno poremetiti izgled Vaše kože.

Jedan od najbitnijih saveta osobama koje se bore da svoju osetljivu kožu dovedu pod kontrolu, jeste da jedinstvena formula za uspeh ne postoji. Najbolji način da se izborite s ovim problemom jeste da svoju kožu negujete prirodnim i proverenim preparatima, i prepustite stručnjacima. Manje je više u ovom slučaju, što znači da treba da tragajte za proizvodima s manjim brojem sastojaka, posebno namenjenim iritiranoj koži.