Kako odabrati hranu za svadbu?

30.10.2014 10:11

Kako odabrati hranu za svadbu?

 

Osim izgleda mladine venčanice i ocene muzičara, ono o čemu će se sigurno pričati nakon svadbe jeste hrana. Zvanice očekuju bogato i ukusno posluženje, koje će im prijati, dati im energiju da budu veseli, ali i koje će ih učinitii sitima. Bez obzira da li se odlučujete za tradicionalni meni (supa, sarma, pečenje, torta) ili nešto malo drugačije, važno je da bude kvalitetno i smisleno. Ukoliko niste sasvim sigurni u svoju procenu, potražite savet stručnjaka, odnosno kontaktirajte ketering za svadbe.

 

ŠVEDSKI STO ILI MENI

 

Pre svakog planiranja odlučite se o načinu na koji će hrana biti služena– švedski sto ili određeni meni. Ovu odluku donesite u odnosu na broj zvanica i izgled sale. 

Švedski sto po pravilu nudi raznovrsniju hranu, pa se ovde može naći nekoliko vrsta mesa, veliki broj salata, kolača. Tu su svakako i šarenolika predjela, ali i izbor čorbi. Ono što može da bude problem kod švedskog stola je to što se zvanice ponekad ne osećaju prijatno da odlaze do stola, posebno ako bi želele to da čine više puta. Takođe, pojedini očekuju da budu usluženi. Ipak, ovo ne bi trebalo da vas opterećuje. Ketering za svadbe ovde vam može dati praktične savete i ukazati na to kako ovakva potencijalna situacija  može da se prevaziđe.

Meni je formalniji način obedovanja, jer postoji redosled kojim se služi hrana, a konobar je zadužen za određeni broj gostiju. Zbog prostora za stolom i kvalitetnijeg usluživanja, izbor hrane je sužen, odnosno najčešće postoji jedna vrsta čorbe, manji izbor mesa i tako dalje. Ipak, ovde se po pravilu bira ono najbolje iz ponude. Sve češće pribegava se i štampanje menija, kako biste informisali zvanice šta ih to očekuje.

 

IZNENAĐENJA

 

Ono u čemu vam ketering za svadbe može biti dragocen, osim iskustva i profesionalnosti, jesu ideje za iznenađenja. Originalnost se može iskazati i tokom obroka, bilo da je u pitanju način serviranja hrane ili sam izbor namirnica. Dekoracija salveta ili tanjira, sitni pokloni ili aranžmani na stolu, sigurno će ih ostaviti bez daha. Neka sve bude u skladu sa temom vašeg venčanja ili sa sveukupom dekoracijom. 

Svakako, bez daha ćete ih ostaviti izborom namirnica. Ukoliko želite nešto drugačije, odlučite se za ukusna, a zdrava predjela. Humus, mesne kuglice, čips bez glutena ili pečurke punjenje žitaricama. Sezona jesenjih svadbi donosi vam i pregršt ideja za obroke u koje možete uključiti krastavce i bundeve. Salate ili zalogajčići od krastavca puni su vitamina, osvežavajući, ali i savršeni za dekorisanje. Ne treba zaboraviti ni piće – džin sa krastavcem i nanom biće pun pogodak. Osim supe, pita i slanih jela sa bundevom, svojim zvanicama možete ponuditi napitke, kao što su đus, milkšejk, punč ili toplu čokoladu sa bundevom, bademima i orasima. 

Posle jake hrane, red je da se spreči zevanje, a da se podigne energije. Dok se čeka mladenačka torta, u tome će vam pomoći kolač sa čokoladom i borovnicama, voćne salate, osvežavajuća limunada. Odaberite omiljene kombinacije i budite sigurni da će u njima uživati i gosti.