Najlepše šare u šoljici espresso kafe

03.07.2015 12:58

Najlepše šare u šoljici espresso kafe

Miris i savršen ukus espresso kafe milionima ljudi žirom sveta predstavljaju savršen poćetak radnog dana, pogotovo kada se pred njima nalaze mnogobrojne obaveze na poslovnom i ličnom planu.

Kako odabrati dobar kafe aparat?

Kućni aparati za espresso kafu pružaju nam mogućnost da onu prvu, i mnogima najbitniju, kafu popiju u toplini svog doma uz uobičajene rituale. Međutim, ukoliko se odlučite na kupovinu, budite spremni da za dobar aparat odvojite veću svotu novca. Jedan od saveta je da umesto automatskog, odaberete aparat koji vam dozvoljava da neke od opcija odaberete ručno. Polu-automatski aparati dozvoljavaju korisniku da sam uključi i isključi pumpu, da prema svojoj želji uspe količinu vode u šoljicu, kao i da sami održavaju temperaturu u toku pripreme svoje omiljene kafe.

Espresso i mlečna pena

Napici na bazi espresso kafe biće ukusniji ako se na njihovom vrhu nađe s pažnjom spravljena mlečna pena. Za dobru penu je jako važna temperatura mleka. Ono ne sme da bude previše toplo i njegova temperatura be bi smela preći 65 stepeni. Karakterisitka za espresso koja je pravljena od Arabike je boja pena koja varira od svetlo smeđe do tamno smeđe boje. Međutim ako je espresso napravljen od Robuste pena je smeđa, sa sivim tonovima, pena je gušća is a većim mehurićima. Za pripremu dobre pene aparati za kafu će vam svakako pomoći.

Napravite svršen italijanski espresso

Espresso se pravi od dve vrste kafe,robuste i arabike, aparatom kroz koji se vrela voda propušta kroz mlevenu kafu. Espresso kafa ima veoma poseban ukus i jaku aromu kojom uspeva da čživi sva naša čula. To je najsloženiji napitak među kafama.

Za savršen italijanski espresso potrebno vam je:

· Profesionalno pržena i samlevena kafa gramaže od 6 do 7 grama

  • Pritisak vode 9 bara
  • Temperatura od 88 ° C do 92 ° C

· Idealno vreme prolaska vode kroz mlevenu kafu je između 25 i 30 sekundi

· Kafa se služi u porcelanskim šoljicama, koje moraju biti suve i zagrejane oko 60 ° C

Spojite sve navedeno i uživajte u svom savrženo pripremljenom espressu!

Rituali širom sveta

Za Italijane je nezamislivo piti bilo koju kafu s mlekom, poput kapućina koji nude kafe aparati nakon jela. Za Italijane espresso je jedostavno – un caffe! Oni kafu piju uglavnom u žirbi, naručuju je u malim dozama i piju za šankom, s toga je produženi espresso prava retkost.

Turci su s druge strane potpuna suprotnost Italijanima. Oni vole dugo ispijanje kafe, to im je ritual u krugu porodice i prijatelja. Brzinska kafa s kafe aparata je ove nezamisliva, jer ovde se uz kafu rešavaju važna pitanja, rešavaju problemi i sklapaju poslovni dogovori.

Kafa i zdravlje

Bez obzira koliki zaljubljenici bili, ni sa ovim napitkom ne treba preterivati. Gornja granica koju ne bi smeli da pređete iznosi 400 miligrama kofeina, koju kad preračunamo u šoljice espressa iznosi pet šolja na dan. U suprotnom, veća količina od preporučene može da izazove probleme sa nesanicom i varenjem tako da ipak treba biti oprezan sa ovim ukusnim napitkom.